Hoe kun je je mening uiten tijdens de pandemie?

VRAAG

Beste Joseph,

In mijn omgeving lijkt men zich niet zoveel aan te trekken van de COVID-19 pandemie. Ik ben vaak omringd door mensen die de anderhalvemetersamenleving en het dragen van mondmaskers niet echt serieus nemen. Laatst, terwijl ik in de rij stond bij de supermarkt, negeerde de man achter me schaamteloos de grote sticker op de vloer die hem vertelde waar hij moest staan en, terwijl ik aan het afrekenen was, voelde ik bijna zijn adem in mijn nek. Ik wilde iets zeggen, maar ik deed het niet. Ik wist niet precies wat ik moest zeggen tegen iemand die duidelijk geen oog heeft voor de huidige situatie. Enig advies voor het navigeren door deze rare wereld waarin we leven?

Vriendelijke groet,

Peter

Auteur: Joseph Grenny

Joseph Grenny | Oprichter VitalSmarts

Mede-oprichter @Crucial Learning

ANTWOORD

Beste Peter,
Wat je hebt beschreven, is een typisch ‘cruciaal moment’: een moment met enorme neerwaartse gevolgen. En we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. En ja, ik heb wel wat advies. Spreek je alsjeblieft uit!
We zitten midden in een van de grootste ‘beïnvloedingsuitdagingen’ van onze tijd. De medische wetenschap kan ons wereldwijde probleem nog niet helemaal oplossen. Voorlopig moeten we alleen op menselijk gedrag vertrouwen. Succes in de komende maanden zal dus niet echt afhangen van mondmaskers en ontsmettingsmiddelen, maar succes hangt af van in hoeverre het mensen ertoe zal aanzetten om deze eenvoudige maatregelen te gebruiken, elke keer, hoe lang het ook duurt. En eerlijk gezegd zal het succes mede worden bepaald in hoeverre we bereid zijn elkaar aan te spreken en elkaar helpen eraan te herinneren.
Maar je bent niet de enige die het spannend vindt zich uit te spreken. We vroegen lezers van de nieuwsbrief naar hun COVID-gerelateerde angsten. Drie van de vier zeiden dat ze nerveus zijn over het besmettingsrisico bij interactie met anderen. Negen van de tien zeiden dat ze zich ronduit ongemakkelijk voelen bij vreemden. Veertig procent uitte dezelfde nervositeit over besmetting door collega’s. Bijna een op de vier gaf zelfs toe nerveus te zijn in de buurt van hun familieleden. En toch zegt bijna driekwart van ons dat we vaker onze mond houden als anderen in risicovol gedrag vervallen.
Waarom spreken we het niet uit? Enkele van de redenen die de nieuwsbrieflezers ons hebben verteld, zijn onder meer:

1. Ik heb niet het gevoel dat het aan mij is om anderen te vertellen hoe ze zich moeten gedragen of handelen (33 %)
2. Ik weet niet goed hoe ik iets moet zeggen op een manier die niet aanstootgevend is (33 %)
3. Ik ben bang dat het sowieso geen zin heeft om mijn mond open te doen (31 %)
4. Ik heb niet het gevoel dat ik een autoriteit ben in deze kwestie (29 %)
5. Ik weet niet precies wat ik moet zeggen (28 %)

Twee dingen zijn dus duidelijk:

Ten eerste weten we dat een paar eenvoudige gedragingen de sleutel zijn tot het redden van levens in de nabije toekomst. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat als werknemers vijf keer hun handen wassen tijdens een dienst, het besmettingsrisico met maar liefst 45% wordt verminderd. En op basis van een overzicht van meerdere onderzoeken heeft de overheid doen besluiten om (niet medische) mondmaskers verplicht te stellen, om zo een bijdrage te leveren aan het stoppen van de epidemie.

En ten tweede weten we dat de enige manier waarop we sterke sociale normen voor veilig gedrag kunnen creëren, is door mensen die zich niet aan de maatregelen houden eraan te herinneren. Dus wat betekent dat voor jou en voor mij? Het betekent dat als we zien dat mensen de regels, die ons allemaal beschermen, negeren– En dan spreken we nog niet eens over het stimuleren van economieën en bedrijven in de richting van herstel – het onze taak is om ze hierover aan te spreken. Het is aan ons allemaal om ons uit te spreken. Einde verhaal!
Hier zijn drie tips die je kunt doen, wanneer de situatie erom vraagt mensen te beschermen en hiermee wellicht levens te redden.

1. Het is vriendelijk om elkaar eraan te herinneren. Jouw motief om je mening te geven is een betere voorspeller van hoe anderen op je reageren dan je misschien denkt. Als je je uitspreekt in een poging om te kleineren, te straffen of te domineren, zullen anderen het ook zo opvatten en op dezelfde manier antwoord geven. De sleutel tot het verzamelen van de moed om iets te zeggen, is jezelf eraan herinneren: “Herinneren is vriendelijk.” Als jouw motivatie vriendelijkheid is, voelen je woorden anders aan. Dus, de volgende keer dat je je zorgen maakt over het uitspreken, herhaal dan deze zin: “Het is vriendelijk om elkaar eraan te herinneren”, open vervolgens je mond en bescherm een leven. En als je hebt gesproken, is een geweldig woord om mee te eindigen ‘Alstublieft’.
BEKIJK MIJN VIDEOTIP >>

2. Dankbaarheid. Een van de beste manieren om ons te helpen een norm vast te stellen voor beleefde herinneringen in de wereld, is door zelf een voorbeeld te geven van een beleefde reactie wanneer jijzelf eraan wordt herinnerd. Ons onderzoek in ziekenhuizen toont bijvoorbeeld aan dat wanneer een arts door een mogelijk nerveuze zorgprofessional eraan word herinnerd de handen te wassen, de zorgprofessional een aanzienlijk grotere kans heeft om opnieuw een arts aan te spreken bij een overtreding, wanneer de arts “Dankjewel” zegt als reactie. Elke keer dat iemand je eraan herinnert iets veiligs te doen, kijk hem dan recht in de ogen en zeg het toverwoord: Bedankt! Door snel en oprecht te bedanken, verdwijnt de spanning die ze voelden voordat ze zich uitspraken. En het bevrijdt anderen van hun angst om soortgelijke feedback te geven. Dus onthoud, het is vriendelijk om anderen eraan te herinneren. En als iemand dat bij jou doet, geef de persoon dan en bedankje!
BEKIJK MIJN VIDEOTIP >>

3. Laat je stem horen en laat los. Als je je op een ongemakkelijk moment bevindt en last hebt van onzekerheid over het al dan niet herinneren van iemand aan de maatregelen, heb ik ervaren dat het helpt om twee dingen te doen: Laat je stem horen en laat los. Spreek eerst. Denk er niet te lang over na. Maak het niet groter door je allerlei vreselijke dingen voor te stellen die kunnen gebeuren als je je mond opendoet. Maak er een gewoonte van. Laat het een automatisme worden. Houd een zin bij de hand: iets concreets, pakkends en briljant als: “Er is ons gevraagd om maximaal met vijf personen bij elkaar te komen in de vergaderruimte.”

Laat vervolgens los. Geef je eigenwaarde niet over aan de ander. Geen hen het recht om op hun eigen manier te reageren. Wat we bij anderen zien als boze reactie, is meestal eigenlijk schaamte. En dat is aan hen om mee om te gaan. Het is geen commentaar op jou als persoon, tenzij jij dat ervan maakt. Verbreek het oogcontact. Neem afstand. Haal adem. Feliciteer jezelf dat je het juiste hebt gedaan. Laat het dan gaan!
BEKIJK MIJN VIDEOTIP >>

Hoewel COVID-19 de intensiteit en ernst van onze sociale interacties heeft versterkt, hebben we ons trainingsbureau gebouwd op onderzoek dat aantoont dat het mogelijk is om op cruciale momenten een dialoog tot stand te brengen. En als je dat doet, volgen de resultaten. Deze vaardigheden zijn tijdloos, maar ze zijn nu ook meer dan ooit nodig. En toch erkennen we dat het vinden van de juiste woorden niet altijd gemakkelijk is.
Om je te helpen, hebben mijn collega’s en ik een videoserie gemaakt waarin tips en scripts worden gedeeld die specifiek zijn voor cruciale momenten waarmee we nu allemaal te maken hebben – tips die zijn gebaseerd op de vaardigheden en principes die worden onderwezen in ons bestsellerboek en onze training Crucial Conversations. Binnen een minuut of twee zullen we die eeuwenoude vraag beantwoorden: “Maar, hoe zeg ik dat?” en geef je het vertrouwen EN de woorden die je nodig hebt om te spreken wanneer het er het meest toe doet. We hopen dat je ervan zult genieten en het zult delen met anderen die zich net zo bezorgd voelen als jij.
KIJK EN DEEL de Hoe zeg ik dat? videoserie >>

Help me alsjeblieft mee om levens te redden door je mening te geven.

Vriendelijke groet,
Joseph

BLOG

Toegepaste training

GERELATEERDE RESOURCES

Doorgroeien naar high-performance?

Wil jij jezelf, je team of organisatie optimaal laten presteren? Wij hebben al veel organisaties mogen helpen om hun uitdagingen op het gebied van leiderschap, teamwork en productiviteit succesvol aan te gaan. Ontdek onze unieke concepten en effectieve aanpak. Stuur ons gerust een bericht om vrijblijvend kennis te maken. Wij zijn benieuwd welke uitdagingen jij aan wilt gaan.

LATEN WE KENNISMAKEN Arrow icon
Pijl Epic People blauw
Volg ons op social media
Meld je aan voor de nieuwsbrief vol met inspiratie Inschrijven